Историјат

 

Завичајно удружење Банија Суботица основано је дана 21.09.2012. године на оснивачкој Скупштини, када је и донет Статут Удружења, а у Агенцији за привредне регистре регистровано је дана 25.01.2013. године.

Иницијатори и оснивачи Завичајног удружења су се водили идејом и циљем  да окупе све своје банијце и друге земљаке на подручју Суботице и околине, те да сви заједно негују културу и традицију Српског народа прогнаног са вековних огњишта, на просторима где сада живе, те да кроз деловање разних секција као што су фолклорна, музичка, певачка, спортска то пренесу нашој деци и будућим генерацијама. Такође, један од циљева је да пружа помоћ члановима и њиховим породицама у остваривању права запошљавања, школовања, законских права као и материјалну помоћ.
Циљеви удружења су и да ради на информативном и едукативном плану образовања деце и младих ради очувања наше традиције и обичаја.

Удружење се финансира од донација, добровољних прилога, поклона и финансијских субвенција.

Са јасно исказаним идејама и циљевима, Удружење је веома брзо и успешно реализовало много манифестација: основали смо фолклорну и спортску секцију које успешно раде, организовали I и II Банијско прело, присуствовали смо разним догађајима као што је била посета манастирима на Фрушкој гори, Крајишки сабор у Крушедолу, Крајишки откос у Бусијама, те прослави 100 година оснивања НК Банија у Угриновцима и Бусијама, гостовали код других удружења у Бачкој Тополи и Пачиру.

Уз велику помоћ и донацију нашег члана Николе Славића успели смо да купимо народне ношње за наше мале фолклораше, а и уредили смо просторије седишта Удружења које смо бесплатно добили на коришћење од Николе.

Били смо иницијатори удруживања у Савез српских удружења за Северно-Бачки округ са неколико осталих удружења на овом подручју и успешно смо успоставили сарадњу са њима. Заједнички циљ нам је да град Суботица буде центар окупљања свих ових удружења и да се једном годишње у нашем граду одржавају Дани Завичаја, окупљајући културно уметничка друштва, ликовне ствараоце и књижевнике.

Имамо још много планова у будућности и надамо се да ћемо уз велико ангажовање свих нас, али и подршке локалне самоуправе успети да их и остваримо.
За веома кратко време, препознавши наше идеје и циљеве, у Удружење се укључио велики број људи, тако да оно сада броји око 300 чланова.


Напомињемо, да смо отворено друштво, широка срца за свакога ко је вољан да нам се придружи, без обзира на националну и географску припадност, а посебно желимо да нам се придружи што већи број деце и младих како би их афирмисали и едуковали у циљу да негују и чувају нашу културну традицију и обичаје.

 

Назад